3 atractii foarte turistice in Praga

Cine ma stie cunoaste mult prea bine modul in care imi dau ochii peste cap atunci cand aud de turisti. Da, cu durere in suflet, ca eu sunt undeva la granita dintre un localnic si un turist. 

Daca vrei sa vizitezi un oras si sa ii simti cu adevarat vibratia, e nevoie de ceva mai mult decat un weekend prelungit si ales locatii din centrul orasului. Dar, sa presupunem ca asta e scopul si ca asta e durata vizitei. In acest caz, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le vedeti cu ochii vostri.

Ca sa incepem cu inceputul, din punct de vedere intindere, Praga e de doua ori mare ca Bucurestiul. Si, ca sa punem lucrurile si mai frumos in perspectiva, populatia la jumatate. Deci foarte multe locuri de vazut si aglomeratie moderata, in principiu.

  1. Charles Bridge – sau cum imi place mie sa nu pot sa pronunt Karlův most

@CristinaIoan

Charles Bridge e o constructie istorica peste raul Valtava si pana in anul 1841 singura cale de a traversa raul pentru praghezi. Sub forma unei alei pietonale, atunci cand il traversezi treci printr-un tunel format de 30 de statui in stil baroc sau mai degraba de replicilor acestora, pentru ca originalele sunt expuse in Muzeul National. Bineinteles, si Wikipedia va poate da toate aceste informatii, asa ca sa trecem la lucruri serioase.

Legenda spune ca singurul mod de a te bucura de aceasta locatie fara aglomeratia tipica e sa mergi undeva la ora 3 dimineata, intr-o zi de marti, in luna Noiembrie.

Lasand gluma la o parte, pentru amatorii de fotografie, cea mai buna abordare e sa vizitati aceasta locatie dimineata cat mai devreme, intrucat dupa ora 9 devine destul de complicat sa pozezi o caramida fara sa iti intre 5 alti turisti in cadru.

Bineinteles, ca orice loc de interes turistic, Charles Bridge se bucura de un numar minunat de artisti stradali, de la simplii vanzatori de ghimizdrele, pana la oameni de aia talentati care iti fac portretul pe loc. Asa ca da, magneti de frigider pentru mama si cercei pentru iubi, toate cadourile pot fi rezolvate (la supra-pret) de aici. 

BONUS: Ca in orice loc, exista micile secrete care duc la mari descoperiri. Sub pod, pe malul Orasului Vechi, se afla multe terase si restaurante destul de pitite cat sa gasiti oricand o masa libera acolo.

2. Ceasul astrologic – Pražský orloj

@CristinaIoan

Stiti filmuletele alea cu schimbarea garzilor de la Buckingham, cand toata lumea se strange sa vada? Cam asa e si aici, la ora fixa, cand cele 4 statuete alegorice (vanitatea, zgarcenia, moartea si invidia) ies sa bata gongul.

 

BONUS: Pentru ca uneori e bine sa astepti relaxat ora fixa, in fata Ceasului Astronomic e o terasa a carui nume nu mi-l aduc aminte, dar unde puteti manca cea mai buna ciorba goulash servita in paine pe care puteti pune mana. Pe cuvant de cercetas. 

3. Zidul lui John Lennon

Pentru ca suntem intr-un spatiu millenial (si mai ales Instagram friendly) nu se poate sa nu recomand aceasta locatie.

Pentru pasionatii de istorie si cei care se intreaba ce si cum si de ce, acest zid este considerat un simbol global al iubirii si pacii. Insemn al miscarii studentesti “Lennonismul” din perioada comunistului, revolutie tacita cu poezii si desene cu flori, zidul este un monument viu, in continua schimbare.

Din pacate de aici nu am nicio poza. Am incercat si nu am reusit asa ca si aici, ca in cazul Charles Bridge, trebuie sa va recomand sa va treziti devreme intrucat stiti ce se spune despre pasarea care se trezeste devreme si viermele.

Bine, poate ca expresia asta suna cu mult (muuult) mai bine in engleza, deci ne prefacem ca nu am folosit-o. 

@CristinaIoan

BONUS: La doar doua minute de acest monument se afla un alt loc care merita vizitat: cea mai stramta straduta din Praga. Suficient de lata cat sa incapa un om, semafoare de pietoni au fost instalate la ambele capete pentru a evita mini ambuteiajele care apareau la mijlocul ulitei. Pentru cei care isi fac curaj, stati fara grija, exista o luminita la capatul tunelului care ar trebui sa reprezinte un motiv in plus sa vada acest loc chiar si pentru cei cu o usoara claustrofobie: straduta da pe o terasa pe malul Vltavei, mica, draguta si extrem de ceheasca, cu personal care vorbeste engleza. Genul de loc pe care, sincer, il vezi mereu de pe celalalt mal al raului, te minunezi si ti-ai dori sa ajungi acolo, dar nu reusesti sa faci asta pana nu gasesti.

Bineinteles, sunt comori la tot pasul, ca in orice oras. O simpla plimbare, indiferent de punctul de plecare si cel de sosire, poate fi cea mai buna optiune pentru pasionatii de explorare. Pentru ca, sa fiu sincera, am patit sa intru in ceea ce parea un mall sa imi iau un covrig si am dat peste…asta:

@CristinaIoan

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s